בס"ד
פרוביוטיקה
בס"ד
לא כל החיידקים מזיקים, מסתבר, ויש כאלה שאפילו חיוניים.
משה (שם בדוי) הגיע לקליניקה כשתלונתו העיקרית היא שהוא סובל מגזים רבים במערכת העיכול, ועייפות נוראה. שאלתי אותו האם הוא נטל לאחרונה אנטיביוטיקה ותשובתו הייתה שכן. הוא סבל בחורף האחרון מהרבה דלקות גרון ונטל הרבה אנטיביוטיקה. הדלקות אמנם הפסיקו, אבל הוחלפו בגזים ועייפות נוראה.
בצד הברכה שיש בנטילת אנטיביוטיקה במקרים הנצרכים, ישנה תופעה מוכרת והיא פגיעה ב'אוכלוסיית המעיים'.
מהי אוכלוסיית המעיים ? ובכן, במערכת העיכול שלנו יש מאות סוגים של חיידקים שונים שחלקם מועילים לבריאות שלנו וחלקם מזיקים. יחד איתם חיים גם פרזיטים (טפילים) שונים כגון פטריות, תולעים וכדומה.
כולם רוצים להיות ניזונים מהמזון שנמצא במערכת העיכול, וכמו בעולם החיצון - החזק 'ישרוד' והחלש לא ישרוד. אם החיידקים הטובים יהיו בכמות גבוהה נוכל לזכות לבריאות טובה, ולעומת זאת, אם יהיו מעטים וחלשים – החיידקים, הפטריות והתולעים ישגשגו ויפזרו הרבה פסולת ויזרעו נזקים שונים במערכת העיכול. משם ימשיכו הנזקים למערכות אחרות בגוף מה שעלולה להיות אחת הסיבות לגזים ועייפות נוראה.
הרבה גורמים יכולים להשפיע על האיזון בין החיידקים הטובים לרעים, ואזכיר כמה מהם.
א. תזונה דלה בסיבים תזונתיים ובפירות וירקות טריים – מכילה לעומת זאת, כמויות גדולות של מזון מתועש רווי בסוכר וחלבון מן החי המהווה מקור תזונתי לחיידקים הרעים, ומאפשר לפרזיטים שונים, כגון, פטריית קנדידה וחיידקים רעים להתפתח. כך, האיזון מופר ורמת הזיהום עולה.
ב. מתח ולחץ גורמים לחולשה בזרימת הדם למערכת העיכול וכך, להחלשה של המערכת ולהפרת האיזון בה.
ג. נטילת אנטיביוטיקה משמידה אמנם חיידקים לא טובים, אך יחד עם זאת, משמידה אף חיידקים טובים. כך רמת הפרזיטים השונים, כגון, הפטריות, התולעים ועוד עולה, ושוב הם מזהמים את מערכת העיכול, ומשם את כלל הגוף. יש לציין שלא רק אנטיביוטיקה מפירה את האיזון כי אם גם תרופות נוספות כגון, סטרואידים. אכן, היו פעמים שראיתי מטופלים שהופיעו אצלם פטריות בציפורניים לאחר שנטלו סטרואידים.
כמה דוגמאות לחשיבותם של החיידקים הטובים הפרוביוטים:
א. נוכחותם חשובה בכך, שהם עומדים מול מזיקים שונים כגון, חיידקים רעים פטריות תולעים ועוד ומנטרלים את השפעתם
ב. הם מהווים חלק ממנגנון ההגנה החיסונית של הגוף.
ג. הם מסייעים לייצור ויטמינים מקבוצת B.
ד. הם מייצרים אנזימים המסייעים לפירוק המזון.
ה. הם יכולים לנטרל תהליכי אלרגיה בגוף.
כיצד מפתחים אוכלוסייה של פרוביוטיקה במערכת העיכול ?
א. לא פוגעים בה וזאת על ידי הימנעות מאכילה עודפת של סוכרים וחלבון מן החי ועוד.
ב. אכילת מזון שמעודד את הגברתם במערכת העיכול כגון יוגורט לא ממותק, ירקות מוחמצים, מזונות ממקור צמחי כגון ירקות, פירות טריים, סיבים תזונתיים, דגנים מלאים, קטניות וכדומה המעודדים צמיחה ושגשוג של חיידקים ידידותיים במערכת העיכול.
לאור הנ"ל, יש לעיתים חשיבות גדולה בנטילה של תוסף פרוביוטי במיוחד לאחר מחלות או כטיפול במחלות שונות.
בברכה ושבוע טוב,
אליהו שכטר 052-8903822
נטורופת
