בס"ד
אשכולית
בס"ד
נשאלתי על אשכולית שיצא עליה שם של פרי המסייע להרזיה.
ובכן, האשכולית היא אחת מפירות החורף ממשפחת ההדרים, ומכילה, כמו שאר פירות ההדר, ריכוז גבוה של חומצה ציטרית שהיא 'חומצת הלימון' הידועה. בגלל חומצה זאת, הסובלים מהפרעות עיכול ומדלקות בדרכי שתן רצוי שימנעו מלאכול הדרים בכלל, כולל מאשכוליות.
יחד עם זאת, כשבוחנים את הרכיבים התזונתיים של הפרי אפשר לציין בוודאות שהאשכולית עשירה בעיקר בנוגדי חמצון, החשובים בעיקר לנטרול התפתחות של רעלים בגוף.
האשכולית מכילה רמות גבוהות יחסית של ויטמין C וויטמין A. כמו כן, היא מכילה רמות גבוהות יחסית של בטא - קרוטן וליקופן. לאור זאת, נשאלת השאלה, משום מה יצא על האשכולית שם של פרי המסייע להרזיה? מדענים בקנדה חקרו וקבעו כי אשכולית על בסיס יומי מסייעת להפחתה במשקל, ומכאן ירידה בסיכון לחלות במחלות לב ובסוכרת.
צוות חוקרים זיהה את החומר האחראי על הטעם המריר של האשכולית – גרינגנין. הם קבעו שחומר זה משמש אף כנוגד חמצון רב עוצמה המעודד את הכבד לשרוף את עודפי השומנים במקום לאגור אותם במצבורים שונים בגוף.
חומר זה מסייע אף באיזון רמת האינסולין (תפקידו לקחת את הסוכר מהדם ולהעבירו לתאים כגון לשרירים) שלעיתים רמתו הגבוהה בדם עלולה להעלות את משקל הגוף. מכאן שהגרינגנין אף מסייע לאיזון רמת הסוכר בדם. בכך הוא אף מפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2. עולה אפוא, שאכן, לאשכולית תפקיד חשוב בסיוע להרזיה ומניעת התפתחות מחלות כשראשיתן מחלת הסוכרת.
יחד עם זאת, יש לזכור מספר דברים חשובים והם: א. כאמור לעיל, מי שסובל מהפרעות עיכול או מדלקות בדרכי השתן רצוי שימנע מאשכוליות. ב. העובדה שהגרינגנין שורף שומנים אינה סיבה לאכילת יתר של שומנים וסוכרים מתוך צפייה שהשומנים יישרפו על ידי הגרינגנין. ג. יש באשכוליות חומרים הגורמים להתנגשות עם תרופות שונות כגון תרופות להורדת כולסטרול ממשפחת הסטטינים.
כמו כן, קיימת התנגשות עם תרופות נוספות - תרופות לדיכאון, לחרדה, לשיעול, לאלרגיות, לאפילפסיה, לסרטן, ללחץ דם גבוה ועוד. אי לכך על הנוטל תרופות אלו יש להיוועץ עם הרופא שממנו קיבלם ולקבל ממנו הנחיה לגבי צריכת אשכוליות.
בברכה ושבוע טוב,
אליהו שכטר 052-8903822
נטורופת
