בס"ד
חציל? לא לכולם...
בס"ד
אין ירק שזוכה לכל כך הרבה מתכונים וצורות הכנה כמו החציל.
החציל מהווה מזון מרכזי בשולחן הישראלי. לא אחת אני מוצא שאנשים שאני ממליץ להם שלא לאכול חצילים פוקחים עיניים בתמיהה: מה, סלט חצילים? זהו סלט שאינו יורד משולחני! האם מעבר לטעמו המשובח והמגוון לאפשרויות ההכנה שלו, יש לו גם ערך תזונתי? ומדוע ללא מעט אנשים רצוי להימנע ממנו?
לחציל יתרונות שונים, אולם הבולט הוא שהחציל מכיל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים. הסיבים התזונתיים עצמם אינם נספגים לדם כי אם יוצאים דרך הצואה אל מחוץ לגוף. אולם בזמן שהייתם במעיים הם סופחים אליהם את הכולסטרול והסוכרים וכך בדרכם אל מחוץ לגוף הם לוקחים אותם עמם ובכך מונעים את ספיגתם בדם.
בכך תורמים הם להורדת הכולסטרול והסוכר בדם ומסייעים למניעת מחלות כלי דם, לב, מוח ועוד, הנובעים לרוב מהצטברות הכולסטרול בכלי הדם עד שלעיתים עלולים ליצור בהם סתימה.
יחד עם זאת, החציל שייך למשפחה גדולה של ירקות הנקראים 'סולניים'. שמם ניתן להם בשל חומר הנקרא 'סולנין' אשר הם מכילים. אף תפוחי אדמה, עגבניות ופלפלים שייכים למשפחה הזאת. חומר זה רעיל, וכמותו בצמח עולה בעיקר כשהוא חשוף לאור במשך זמן רב יחסית. לאור זאת, תפוחי אדמה שאינם טריים, שמתחילים לנבוט או להיעשות ירוקים, עולה בהם כמות הסולנין ויש להימנע מאכילתם. מאותו טעם גם כשקונים אותם יש לשים לב שאינם ירוקים. המדד הקיים בהקשר זה בחציל הוא מידת מרירותו. אם הוא מריר מדי סימן שהוא מכיל כמות גבוהה של סולנין, ומכאן שאין לאוכלו.
ניתן לטעום מעט לפני הבישול ולוודא אם הוא מר. ככלל, הכבד, שמשמש כמסננת של רעלים בגופנו, מסוגל לנטרל את הסולנין והרעלים הדומים לו. אולם הדבר תלוי במידת בריאותו של הכבד ורמת הרעלים באופן כללי בגוף. ברור שכאשר הכבד חלש מסיבות שונות או שיש עליו עומס רב של רעלים (ניתן לדעת זאת באמצעות אבחון דרך העין) - יתקשה הכבד לנטרל אותם מהגוף, ובמצב כזה רצוי להימנע מלאכול מאכלים המכילים סולנין.
יש לציין שאף אנשים הסובלים מהפרעות עיכול או מחלות כרוניות שונות: דלקות פרקים, מחלות ראומטיות שונות וכדו', מחלות בדרכי השתן - רצוי שיימנעו מאכילת חצילים, אפילו במידה מועטת. במצבים אלו רצוי אף לערוך ניקוי כבד, הכולל בדרך כלל תזונה מנקה, הימנעות ממזונות המעמיסים על הכבד וצריכה של צמחי מרפא המסייעים לתהליך זה.
בברכה ושבוע טוב,
אליהו שכטר 052-8903822
נטורופת
